Természetbulvár

Drónnal keresik az orvhorgászokat

A Tisza Horgászegyesület halőreinek munkáját egy éve kutatódrón is segíti. A kis repülő eszköz ötszáz méter magasságba emelkedik, és akár nyolc kilométerre is kiküldhető.

Rendelkezik hőkamerával és reflektorral, az ezzel készített fotók és videófelvételek bizonyító erejűek, írja a Szoljon tudósítására hivatkozva a Sokszínű Vidék.

A drónt az egyesület minden vízterületén használják ellenőrzésre. Az Alcsi-Holt-Tiszán, a Zagyván, a Kakat-éren, a Jászsági-csatornán, valamint az NK-III/2 csatornán vetik be a legtöbbet. Télen a vermelőhelyeket figyelik vele fokozottan.

Főként a nehezen megközelíthető helyeken tesz nekünk nagy szolgálatot a drón, illetve ha illegálisan tevékenykedő személyeket akarunk megközelíteni úgy, hogy ne vegyenek észre. Rendszeresen végzünk így rutinellenőrzéseket. Éjszaka is tudjuk használni a hőkamerának köszönhetően, nagy sebességgel repül, és azonnal küldi az általa készített felvételeket. Van hangszórója is, azon keresztül rá tudunk szólni a szabálytalankodókra

– mondta el a portálnak Pócs Róbert hivatásos halőr.

Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó, melyet gazdasági megfontolásból hoztak létre, ma madárparadicsom és kedvelt turistacélpont.

Az Alcsi-Holt-Tiszán ezerkétszáz stég és számtalan olyan hely van, ahol el lehet bújni, így ez a víz fokozott őrzést igényel. Ha alacsonyabb a vízszint, könnyebben ki tudják szedegetni és eltulajdonítani a vízből a halakat. Az ilyen vízterületek is intenzívebb ellenőrzést igényelnek.

A drónnal készített felvételek bizonyító erejűek, a segítségével sikerült már elcsípni többször szabálysértőt. Volt, hogy a nádas labirintusában bújtak meg az orvhorgászok, de már gereblyézőket is fogtak. Gereblyézéskor hármashorgokat vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokat húznak az orvhorgászok a vízfenék felett, a horgok pedig beleakadnak a hal testébe, így emelik ki azokat a csónakba. Ez a tevékenység bűncselekménynek minősül, és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Forrás: Sokszínű Vidék

Ez is érdekelhet