Naturárium

Fehér gólya, a tavasz hírnöke

A mindenki által ismert, közkedvelt madarunk sorsa összefonódott a falvakéval, ahol fészkét építi.  Hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott, ám jelenleg stabilnak tűnik, 5000-5500 pár körül alakul.

Védelme nagyban függ a megfelelő mező- és tájgazdálkodástól, a nedves, mocsaras rétek megszűnésével eltűnnek táplálkozóhelyei. Az egész országra jellemző, hogy csökken a legelő haszonállatok mennyisége, ez pedig a gyepterületek nagyságának kedvezőtlen változását vonja maga után. Mivel táplálékának jelentős részét mezőgazdasági területeken szerzi, ezért sok egyed pusztulását okozza mérgezés. Ez afrikai telelőterületein még súlyosabb probléma, hiszen ott sok olyan szert is használnak, amit Európában veszélyessége miatt betiltottak.

A faj védelmét villanyoszlopokra kihelyezett fészektartó-állványokkal segíthetjük, a már meglévő fészkek kiemelése is fontos feladat. Az áramütés veszélye speciális költési stratégiájának és méretének következtében ezt a fajt fenyegeti legnagyobb mértékben, emiatt a vezetékek szigetelése stratégiai fontosságú a faj védelme szempontjából.

Minden évben sok gólya kerül mentőközpontokba, ahonnan, ha lehetséges, megerősödésük után szabadon engedik őket. Mint közismert és népszerű madárnak, kiemelt szerepe van a környezeti nevelésben. Vonuló madár, márciustól szeptemberig figyelhető meg hazánkban. A telet Afrika trópusi területein tölti.

Táplálkozás

A fehér gólyák többnyire kisebb gerincesekkel, pockokkal, egerekkel, békákkal, gyíkokkal táplálkoznak, de nagyobb rovarokat is elkapnak. A vizenyős rétek, mocsrak kiváló táplálkozóhelyül szolgálnak.

Hol lehet megfigyelni?

Európában márciustól késő-augusztusig láthatunk fehér gólyát. Legkönnyebb a fészkén megfigyelni, de sokszor találkozhatsz vele nedves ártereken, frissen kaszált réteken, ahogy élelem – rágcsálók, giliszták, lárvák, hüllők és kétéltűek – után kutat. Mindig ügyelj arra, hogy csak figyeld, és soha ne zavard a madarakat!

Fészekrakás

A gólyafészek magas, jó kilátással rendelkező helyekre épül. Az európai fehér gólyák már a középkorban is szívesen építették fészkeiket emberi építményekre. Találhatunk fészkeket háztetőkön, tornyokon, kéményeken, póznákon, falakon, szénakazlakon, sőt külön erre a célra készített fészekalapokon is, amelyeket az ember helyezett ki kéményekre, villanypóznákra. A fehér gólyák évről évre régi fészkükre térnek vissza. A fiatalok mindig megpróbálnak kikelésük helyéhez minél közelebb fészkelni – akadhat olyan hely, ahol akár több száz éve folyamatosan fészkel fehér gólya!

Veszélyeztető tényezők

Európai állománya megközelítőleg 100 000 párra tehető. Az állomány nagysága az elmúlt fél évszázadban folyamatosan csökkent, elsősorban a vizes élőhelyek lecsapolása, táplálkozóterületeinek elvesztése, a szennyezés, és a mezőgazdasági vegyszerek hatása miatt. Nem találni már fehér gólyát Svédországban, Svájcban, Nyugat-Franciaországban, Belgiumban és Dél-Görögországban. Az elektromos vezetékek is nagy veszélyt jelentenek a gólyákra hosszú vándorútjukon.

Mit tehetek a fehér gólyák és élőhelyük megóvásának érdekében?

Ha olyan helyen élsz, ahol még mindig élnek és szaporodnak a fehér gólyák, vigyázhatsz fészkelő- és táplálkozóhelyeikre.
A fehér gólyák előszeretettel választják fészkelőhelyül a kéményeket, villanyoszlopokat. Ha szeretnéd, hogy a közeletekben megtelepedjen a gólya, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől minden segítséget megkapsz, amire szükséged van!

Forrás: MME, Springalive.net

Fotók: Tisza-tó élővilága, Székelyhon.ro

Ez is érdekelhet