Úton-Útfélen

Kockás szépség

Ez a ritka növény igazi közönségkedvenc, 2016-ban ugyanis elnyerte az „Év vadvirága” címet a Magyar Természettudományi Múzeum által megrendezett internetes szavazáson.

A mocsári kockásliliom nagy megbecsülésnek örvend élőhelyén is, megtalálhatjuk Zalaistvánd címerében, sőt egyes nézetek szerint róla mintázták Horvátország címerét is.

Láp- és ligeterdőkben és az ezek helyén kialakult mocsár- és lápréteken fordul elő. Hazánkban a Dunántúl déli és nyugati részén (Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicen) valamint az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység néhány pontján (a Cserehátban, a Bükkben és a Mátrában) találkozhatunk vele.
Állományai igen változatosak, virágszínük egymástól nagyon eltérő lehet. A Zala megyében élő kockásliliomok többsége sötét vörösesbarna, míg a Beregi-síkon a halványabb virágú tövek gyakoribbak. Hófehér és sárgás színváltozatai is ismertek.

Magvai szél vagy víz útján terjednek, február-márciusban csíráznak, majd 5–7 éven keresztül csupán vegetatív szervei fejlődnek, példányai csak ezután képesek virágozni.

Magyarországon védett, eszmei értéke 50 000 Ft.

Népi elnevezése: az ostáblaliliom, kotuliliom, kongóvirág, kakukkvirág, bíbicvirág, konyócska, fekete tulipán, szerencsemák, mezei kisasszony.

Március második felétől májusig virágzik, ilyenkor nemzeti parkjainkban szervezett túrák keretében fotózható a növény. Aki szeretné lencsevégre kapni a „fekete tulipánt”, ne hagyja ki!

Helyszínek

Őrségi Nemzeti Park

2020. március 14. – Csákánydoroszló
https://orseginemzetipark.hu/hu/esemeny/kockasliliom-tura.html

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park

2020. március 18. – Zalabér

2020. március 21. – Zalaszentgrót környéki Zala-rét.
https://welovebalaton.hu/program/kockasliliom-tura
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-kockas-liliom-tura.html

Kép és szöveg: Szigeti Edit
A leírás az Élet és Tudomány és a Wikipedia nyomán készült.

Ez is érdekelhet