Élet-Módi

Túra változékony időben?

Évről évre egyre több ember kerekedik fel, hogy hazánk legszebb tájain tegyen kisebb-nagyobb kirándulásokat.


Szponzorált tartalom


A túrázás megkezdése előtt azonban érdemes időt szánni a megfelelő ruházat és felszerelés kiválasztására annak érdekében, hogy a természetjárás az időjárás változásaitól függetlenül mindig örömteli élmény legyen.

Időjárás-előrejelzések

Az időjárás sajnos könnyen közbeszólhat, és bármikor lecsaphat egy váratlan zápor vagy lehűlést hozó szélvihar. A kirándulások megtervezésekor érdemes minél több forrásból tájékozódni az aktuális előrejelzésekről, de induláskor jobb felkészülni minden eshetőségre. Nem árt, ha van a táskában egy extra réteg felsőruházat arra az esetre, ha hűvösebbre váltana az idő, és bármikor jól jöhet egy széldzseki vagy esőkabát. Manapság a túrafelszerelés-gyártók gondolnak arra is, hogy ezek az extra rétegek ne foglaljanak sok helyet a hátizsákokban, és praktikus megoldásokat használnak tervezéskor, melynek során olyan öltözetek születnek, mint például a Fjällräven tavaszi-nyári kollekciójának új darabja, a High Coast Lite Jacket, egy könnyű pehelykabát, melyet a saját zsebébe lehet behajtogatni.

Terepviszonyok

Egy-egy túra megtervezése során az is fontos szempont, hogy milyen terepen, mekkora távon vezet át az útvonal. Sziklás, erdős a talaj? Vannak meredek emelkedők? Amire egészen biztosan szükség lesz, az egy rugalmas és strapabíró nadrág. Egy megfelelő túranadrággal nem jelentenek aggodalmat a tüskés bozótok vagy az éles sziklák, s nem kihívás benne kényelmesen leülni, leguggolni sem. A népszerű svéd túrafelszerelés-gyártó ezen szempontokat szem előtt tartva alkotta meg az új szezon öltözeteit, és mutatta be az Abikso Midsummer Trousers túranadrágot mely olyan anyagok felhasználásával készült, melyek védelmet nyújtanak a terep viszontagságaival szemben, sőt, akár még a rovarokkal szemben is.

Többnapos kirándulás

Ha többnapos túrára készül az ember, a legfontosabb, hogy a hátizsákja ne legyen csordulásig tele pakolva, ugyanis az extra súly jelentősen megnehezítheti a távok teljesítését. Pakoláskor érdemes átgondolni, melyek a legfontosabb holmik, amelyekre mindenképpen szükség van egy többnapos kirándulás során. A hosszabb természetjárások alkalmával kiemelten fontos a minden időjárási körülményre történt felkészültség, valamint jól szellőző, gyorsan száradó ruhadarabok választása. „Immár hetedik alkalommal hívjuk közös túrázásra az embereket. A Fjällräven Vándortúra igazi közösségi túraesemény, ahol a természetszerető emberek 5 napon át járják a Balaton-felvidéket, felfedezve annak minden rejtett kincsét. Indulás előtt és az út közben is mindig segítjük egymást jó tanácsokkal, praktikákkal, hiszen a cél az, hogy mindenki örömmel járja végig az útvonalat. Esténként pedig összegyűlünk a táborban, profi jógaoktatóval lazítjuk ki izmainkat, és egy pohár ínyenc, balatoni szőlővidékről származó bor, valamint finom vacsora mellett pihenjük ki a nap fáradalmait. A túra végén, a célba érkezést követően pedig egy hatalmas, élőzenés ünnepséggel zárjuk az 5 napos kalandot.” – mesélte a Fjällräven Vándortúra szervezője, Kovács Attila.


A Fjällrävenről

1960-ban Åke Nordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. Jelenleg a vállalat időtálló, sokoldalú és tartós felszerelései a világ több mint 30 országában elérhetőek. A Fjällräven kínálatában férfi és női outdoor ruházat és kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok egyaránt megtalálhatóak. A Fjällräven számára kiemelten fontos, hogy az embereket, az állatokat és a természetet egyaránt tiszteletben tartó, felelős vállalatként működjön, és mind több érdeklődő figyelmét felkeltse a túrázás szépségeire. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classic-ot és a Fjällräven Polar-t, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt éves rendszerességgel.

Bővebb információ: www.Fjällräven.com


Ez is érdekelhet