Hirdetés

A cseh kucsmagomba –  (Verpa bohemica), Magyarországon a legkorábban megjelenő kucsmagomba, március-májusban terem.

Hirdetés

Rendkívül ízletes, nálunk igazi családi kedvenc, mert nem csak finom, hanem gyűjtése – akár a gyerekekkel együtt is – nagyszerű program. A kicsik sas szeme és az avarban matató apró keze kimondottan jól jön a kucsmagomba gyűjtésekor, mert a ráncos kis kalapok ügyesen megbújnak a száraz levelek között.

Nyárligetekben, folyóparti ártéri erdőkben, lombos ligeterdőkben, erdőszéleken, bokrosokban, bozótosokban találkozhatunk vele. A nedves talajt igényli, nádas környéki fűzes-nyarasokban jó eséllyel ráakadhatunk. Megtalálni azonban nem könnyű, mert rendkívül jól belesimulnak a környezetükbe, a fiatal példányok alig látszanak ki az avarból. Kellemes időtöltés a kora tavaszi erdőt járva „kucsmagombászni”. A gyerekekkel (kellő elővigyázatosság mellett) különösen jó mulatság „vadászni” rájuk, nagy élvezettel keresgélik a száraz levelek közt megbújó barna gombákat és tapasztalataim szerint könnyebben észre is veszik. Óvatosan szedjük, mert nyersen törékeny, (de főzés közben rugalmassá válik).

Leírása

A cseh kucsmagomba süvege 2–4 cm magas és 1–5 cm átmérőjű. Harang formájú, mozgatható is a tönkön, a teteje lekerekített. Szétbontva látszik, hogy a süveg csak a tetején kapcsolódik a tönkhöz. Színe fiatalon világosabb sárgás, sárgásbarnás, majd idővel sötétedik, vörösbarnább lesz. Felületén erős hosszanti redőzöttség, bordázottság figyelhető meg, nyújtott, méhsejtszerű üregekkel a bordák között. A fiatal gomba süvegének széle még érintheti a tönköt, idős korában pereme felhajló lehet. Húsa fehéres, törékeny, nedvdús. Szaga és íze kellemes.

Törékeny tönkje 5–15 cm hosszú, 1–3 cm vastag. Színe fehéres vagy sárgás, alakja hengeres vagy lefelé vastagodó. Felülete lehet sima vagy apró sárgás szemcsék lehetnek rajta. Belül üres, a fiatal kucsmagomba tönkjét belül vattaszerű anyag tölti ki.

A többi kucsmagombafélétől a süveg tönkhöz való magas kapcsolódása alapján jól elkülöníthető. Hasonló faj a mérgező redős papsapkagomba és az ehető fattyú kucsmagomba. Ehető gomba, de nyersen allergiát okozhat, 20 perces sütés-fűzés után válik fogyaszthatóvá.

Fotók, szöveg: Szigeti Edit – wikipedia.hu nyomán

Ez is érdekelhet