Fakanál

Kucsmagomba egyszerűen

A rendkívül ízletes, Magyarországon a legkorábban megjelenő, cseh kucsmagomba elkészítése szinte gyerekjáték.

A kucsmagomba, mely egyszerűen elkészíthető és kifejezetten finom. Nálunk igazi családi kedvenc, gyűjtése pedig – akár a gyerekekkel együtt is – nagyszerű program.

Hozzávalók

  • kucsmagomba
  • vaj
  • tejszín a mártáshoz
  • kukoricakeményítő vagy liszt
  • bors (fehér, tarka) ízlés szerint
  • petrezselyem vagy akár medvehagyma (ha már az erdőt járjuk)

Elkészítése

A kucsmagombát folyó vízben átmossuk, (a nagyobb darabokat elfelezzük, a kicsiket egészben hagyjuk) a felolvasztott vajon megpároljuk. Amikor megpárolódott, megszórjuk egy kevés kukoricakeményítővel, majd hozzáadjuk a tejszínt. Megfűszerezzük, majd egyszer összeforraljuk.

A tejszínes mártás húsok, halak mellé is kiváló, de tésztára, rizsre is tehetjük, nem fogunk csalódni.

Ha a tejszínt elhagyjuk, levesbe, rizottóba vagy tojásba is finom a párolt kucsmagomba.

Szöveg, fotók: Szigeti Edit

Ez is érdekelhet