Fakanál

Csalánfőzelék

Szúr, csíp, utána meg viszket. Sokszor csak gazként tekintünk rá, pedig igazán finoman és változatosan használhatjuk a konyhában.

Gyógyhatású teaként, párolt, pirított köretként vagy – ahogyan most bemutatjuk – főzelékként is, melynek elkészítése 10 perc. A levelek szedése némileg hosszabb időt vesz igénybe.

Hozzávalók

  • Az első és legfontosabb a gumikesztyű, no nem az íze miatt, hanem mert nélküle pár óráig maradandó élménnyel gazdagít bennünket a csalán aratása.
  • A főzelékhez tetszőleges mennyiségű csalán – inkább több, mert összeesik a hőkezelés hatására
  • Olaj vagy sertészsír
  • Tejföl
  • Só, bors, esetleg fokhagyma
  • Liszt – annak aki sűríteni szeretné. Mi ezt jelen esetben elhagyjuk

Minden esetben a fiatal hajtásvégeket, zsengébb leveleket válasszuk. Az öreg levél vagy szárdarab fás, rágós, azt inkább leszárítva, teának tegyük el.

A kellő mennyiségű csalán begyűjtése után a legfontosabb, hogy megmossuk, hisz ki tudja, ki tette “tiszteletét” a mi ebédnek szánt leveleinken…

Ha nem szeretjük az erősebben savanyú ízt, hanem lágyabb, harmónikusabb végeredményt szeretnénk elérni, akkor pár percig lobogó vízben fürdessük meg a leveleket.

A megfelelő ízhatás eléréséhez pirítsuk meg a fonnyasztott leveleket. Ez előcsalogatja az utánozhatatlan aromákat. Ekkor sózzuk, borsozzuk és hozzáadhatjuk a fokhagymát is.

Majd némi vízzel felöntve tovább pároljuk pár percig.

Nagy segítségünkre lesz egy botturmix, hogy egyneműsítsük a leveleket, igazi, krémes állagot kaphassunk. Aki szereti, liszttel sűrítheti, mi az önmagukkal sűrített főzelékeket preferáljuk.

Tetszőleges mennyiségű tejfölt keverünk hozzá, ahogy szánk íze azt megkívánja.

Jó étvágyat kívánunk!

Szöveg, fotó: Holvay Csaba

Ez is érdekelhet