Élet-Módi

Tyúkokkal a környezetvédelemért

A biológiailag lebomló hulladékok mennyiségének csökkentése érdekében „Tyúkokkal a környezetvédelemért” című programot hirdetett az érdi székhelyű térségi hulladékkezelő.

Az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. célja, hogy hasznosítsák a háztartásokban keletkező biológiailag lebomló hulladékot, így a lakók igénylése alapján – ingyen – 3-5 db tyúkot helyeznek ki a háztartásokba.

Mi a gazda feladata?

Azok felé akik jogosultak a barofik átvételére elvárás, hogy jó gazda módjára egy éven keresztül gondoskodjanak az állatok tartásáról. Saját költségen etessék, itassák őket, és
természetesen őket illeti meg az állatok haszna, a tojás. A gazdák egy év után szabadon rendelkezhetnek a jószágokkal, tovább tarthatják, eladhatják, vagy akár le is vághatják őket.

Mit vár az ÉTH Nonprofit Kft. az ingyen tyúkért cserébe?

Az az elvárás, hogy a tyúkokat az úgynevezett kapirgálós módon tartsák a gazdák. Etessék meg vele a konyhai és a zöld hulladékot. Ez elérheti aakár a 30/kg/tyúk/év mennyiséget is. A tyúk ezt meghálálja, ettől lesz mélyebb, sötétebb sárga a tojás, de nyilvánvaló, hogy ez nem elegendő, szükség lesz a hagyományos takarmányokra is.

Mit kell tenni annak, aki tyúkot szeretne?

Meg kell ismerni a tartási feltételeit, vállalni kell azt, hogy a gazda nem tesz zöldhulladékot a kukába, biztosítja az éves egyszeri ellenőrzési lehetőséget, valamint azt, hogy amennyiben a tyúkokat idő előtt levágják, megtérítik a tyúkok árát összesen 600 Ft./tyúk árban.

Hogyan kaphatja meg a tyúkokat?

Az ITT LETÖLTHETŐ nyilatkozat kitöltését és aláírását követően a későbbiekben egyezetett időben és helyen átveszi.

Ez is érdekelhet