Fakanál

Virágkonyha

Szépek is, illatosak is, sőt még finomak is! Gyerekek bevonásával is könnyen készíthetünk finom és egyszerű ételeket, italokat bodzából és akácból egyaránt!

Első fontos szabály, hogy ne szedjünk út mellett vagy permetezett növényeket. Ha van rá lehetőségünk, saját kertből vagy forgalomtól távoli helyről gyűjtsük be a virágokat. Felhasználás előtt tisztítsuk meg a virágokat a rajtuk lévő apró bogaraktól.

Bodzás limonádé-a nagy kedvencünk

Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető kiváló hűsítő ital. Bodzavirágzás idején hetente 2-szer, 3-szor is készül nálunk ez a finomság.

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál cukor
  • 2 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 1 citrom felszeletelve
  • 1 narancs felszeletelve
  • 5-6 bodzavirág

Elkészítés: Egy 2l-es kancsóban a kifacsart gyümölcsök levét elkeverjük a cukorral. Beleszeleteljük a citromot, narancsot. Bodzavirágokat is belerakjuk a kancsóba, majd felengedjük vízzel. Egy napig a hűtőben érleljük. Másnap szódával vagy vízzel hígítva, esetleg menta levéllel bolondítva fogyasztható.

Bodza szörp télire

Ha télen is szeretnénk nyári ízeket, zamatokat kóstolgatni, akkor bizony bodzaszörpsűrítményt érdemes készítenünk.

Hozzávalók:

  • 30 nagyobb fej bodzavirágzat
  • 4 kg cukor
  • 6 liter víz
  • 5 db citrom
  • 10 dkg citromsav
  • 1 kávéskanál nátrium-benzoát

Elkészítés:

Fél kiló cukrot karamellizáljunk egy edényben, majd öntsük fel egy liter vízzel. A többi cukrot 5 liter forrásban lévő vízben oldjunk fel. A két cukros levet öntsük össze, forralásig kevergessük. Kihűlés után tehetjük bele a felkarikázott citromokat, citromsavat, nátrium- benzoátot és a bodzavirágokat. 3-4 napig érleljük, néha kevergessük meg. A kész szirupot szűrőn át tiszta üvegekbe öntjük. Ízlés szerint hígítva egész évben fogyaszthatjuk.

Palacsintatésztába mártott, sült bodzavirág, akácvirág

Kedvenc májusi desszertünk a bundázott bodzavirág és akácvirág. Száruknál fogva sűrű palacsintatésztába mártjuk a virágokat, majd forró olajban kisütjük.

Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.    

Fotók, szöveg: Takács-Halmy Viktória

Ez is érdekelhet