Természetbulvár

Partifecske költőhelyek önkormányzati segítséggel

Hazánk legkisebb fecskefaja, a partifecske löszös, homokos magas partfalakban fészkel.

A 19-20. századi folyószabályozásokkal természetes fészkelőhelyei, a folyók szakadásos partfalai jórészt megszűntek, így a partifecskék új, alternatív fészkelőhelyekre kényszerültek. Költőüregeiket ma már jórészt homokbányák, dombvidéki löszfalak természetes szakadásaiba vájják, de szinte bármilyen függőleges partfalba képesek beköltözni, legyen az vízelvezető árok, építési területen lévő munkagödör vagy földhányás.

A telelésből viszonylag későn, április végén-május elején visszaérkező partifecskék számára az egyik legfontosabb szempont a fészkelésnél a meredek, ragadozók által nehezen elérhető függőleges falak megléte. Ezeket a biztonságos helyeket a telepesen költő madarak évekig használják. A maguk által vájt üregekben nevelik fel fiókáikat, ahol a paraziták is megtelepszenek és felszaporodnak, emiatt a fecskék minden évben új, friss partfalat keresnek maguknak.

Segítségre van szükség

Mivel természetes módon ma már ritkán keletkezik friss partfal, szükségük lehet emberi segítségre. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága évek óta együttműködik a települési önkormányzatokkal, helyi civil szervezetekkel, hogy a partifecskéket áprilisra friss költőfalak várják.  

Nem volt ez másként idén sem, több településen is olyan mesterséges homokfalakat alakítottak ki az önkormányzatok, amelyek több száz pár partifecskének és a szintén partfalban fészkelő gyurgyalagnak nyújthatnak fészkelőhelyet. Április közepéig Baján, Bácsalmáson, Bácsbokodon és Mélykúton is elvégezték azokat a földmunkákat, amik a madarak költését segítik.

Az eredmény nem is váratott magára. Baján 100 pár gyurgyalag és 400 pár partifecske, Bácsalmáson 30 pár gyurgyalag és 500 pár partifecske, Bácsbokodon pedig 70 pár gyurgyalag költözött az évek óta használt, de frissített mesterséges partfalba. Mélykúton idén először alakítottak ki egy teljesen új homokfalat, de máris megtalálták a madarak: 40 pár gyurgyalag és 5 pár partifecske fészkel benne.

– számolt be Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője.

A Felső-Bácska jelentős partifecske költőállománnyal rendelkezik, melynek nagysága évről évre ingadozik. Az elmúlt 8 évben olykor elérte a 3700 párt, más években viszont csak 2000 költőpárról volt tudomása a szakembereknek.

Zavarásmentes időszak

A madarak költési idejében, április 15.-augusztus 1. között nagyon fontos a telepek zavartalanságának megőrzése, a homokbányászat vagy más földmunkák, illetve a technikai sportok felfüggesztése.

A partifecskék és a gyurgyalagok hosszú távú vonulók, a Szaharától délre töltik a telet. Vonulásuk során számos veszélynek vannak kitéve, ezért is fontos, hogy természetvédelmi beavatkozásokkal segítsük az itthoni sikeres költésüket.

A friss partfalakat hamar megtalálják a madarak. Fotó: Puskás József

Forrás, fotók: KNP

Ez is érdekelhet