Hirdetés
Természetbulvár

Tömeges elefántpusztulás Botswanában

Több, mint 350 elefánt hullott el rövid idő alatt, Botswana északi részén egy titokzatos okokból, amelyet a tudósok természeti katasztrófának neveztek.

Hirdetés

A tömeges elhullásokról először az Okavango-deltában május elején számoltak be, a hónap végére már összesen 169 egyed rejtélyes halálával szembesültek a kutatók. Június közepére ez a szám több, mint kétszeresére nőtt. Az egyedek 70%-a vízlelőhelyek köré csoportosult.

Ez egy olyan szintű tömeges pusztulás, amelyet még soha nem láttunk. Az aszályon kívül nem tudok egy ilyen súlyos elhullást

– mondta Dr. Niall McCann, az Egyesült Királyságban működő jótékonysági Nemzeti Park Mentővédelmi Igazgatója.

A botswanai kormány még nem vizsgálta a mintákat, tehát nincs információ arról, hogy mi okozza a haláleseteket, vagy hogy ezek veszélyt jelentenek-e az emberi egészségre. A két fő lehetőség a mérgezés vagy egy ismeretlen kórokozó. Az anthrax (lépfene) – amelyet eredetileg a legvalószínűbb oknak tartottak – kizárt.

McCann elmondta: „Amikor az vadon élő elefántok tömeges pusztulását az emberi lakóhely közelében tapasztaljuk, akkor rendkívülinek, sőt érthetetlennek tűnik, hogy a kormány nem küld mintákat laboratóriumi vizsgálatra.”

A helyi tanúk szerint elefántok körökben sétáltak, ami pedig idegrendszeri károsodás jele.

Ha az elhullott állatok testét nézzük, akkor némelyikük egyenesen az arcára esett, ez utal a hirtelen, gyorsan bekövetkező halálra. Más egyedek, melyek a látható idegrendszeri károsodással még vándoroltak, nyilvánvalóan lassabban pusztultak el.

– mondta McCann.

A helyi jelentések szerint minden korcsoportba és mindkét nembe tartozó egyedek is áldozatul estek, számos, még élő egyed gyenge és kimerültnek tűnt, ami azt vetíti előre, hogy az elkövetkező hetekben további pusztulással kell számolni. A valós esetszám száma valószínűleg még nagyobb lesz, mivel a dögön lévő állatok kutatása nem könnyű feladat – mondják a természetvédők.

A cianidmérgezés gyanúja – amely mérget a zimbabwei orvvadászok gyakran használnak – továbbra is fennáll, de úgy tűnik, hogy a dögevők és egyéb, a testek lebontását végző állatoknál nem tapasztalhatóak mérgezéses tünetek valamint elhullás sem. A helyi jelentések szerint a dögöknél kevesebb keselyű volt a vártnál, de egyik sem mutatotta rendellenes viselkedés jeleit.

“Nincs arra bizonyíték, hogy ez egy természetes jelenség, de megfelelő tesztelés nélkül soha nem fogják tudni az igazságot” – mondta McCann. A Covid-19-et is megemlítették lehetséges okként, ám mára valószínűtlennek tekintik.

Az ország vagyona

Körülbelül 15 000 elefánt él a deltában, amely az ország teljes állományának 10%-át teszi ki. Az ökoturizmus a Botswana GDP-jének 10–12%-át teszi ki, így a gyémántok után a második helyet foglalja el a képzeletbeli rangsorban.

Az elefántokat az ország vagyonának tekintik. Ezek a gyémántok, amelyek az Okavango-delta körül kóborolnak

– mondta McCann., majd hozzátette, ez egy természetvédelmi katasztrófa, egy olyan országban, amely nem képes megvédeni egyik legértékesebb erőforrását.

Forrás, fotók: The Guardian

Ez is érdekelhet