Hirdetés
Természetbulvár

Halálos vírus pusztítja a nyúlpopulációt

Egy gyorsan terjedő halálos vírus pusztítja a vadnyulak állományát Észak-Amerika délnyugati részén, fenyegetve ezzel veszélyeztetett fajokat is. A múlt héten a kór, amely vérzéses betegséget okoz, eljutott Dél-Kaliforniába is.

Hirdetés

„Jelenleg hihetetlenül rosszak a kilátásaink” – mondja Hayley Lanier, az Oklahoma Egyetem mammalógusa.

Rabbit virus puts 1.2million pets at RISK of gruesome bloody ...
Fotó: Daily Express

Lényegében csak figyelni tudjuk a járvány terjedését, és aggódunk, mivel veszélyeztetett fajokat teljesen kipusztíthatt.

A nyúlvérzéses vírus az 1980-as években terjedt el világszerte, elpusztítva a házinyúlpopuláció nagy részét Kínában és Európában. A járvány Ausztrálián is végigsöpört, ahol a vadnyulak a 18. századi betelepítést követően nagyon elszaporodtak.

Ezen az új kórokozónak – a nyúl vérzéses vírusának (RHDV2, más néven L. europaeus / GI.2) – törzsei hajlamosabbak a rekombinációra, ami megmagyarázhatja a gazdaszervezetek szélesebb körét

– mondta a portugál virológus, Joana Abrantes. Az új törzs kevésbé halálos felnőttekben, de elődjével ellentétben a fiatal nyulakat is megöli. A vírus megjelenése után az vadnyúl populáció 60–70%-át ölte meg az Ibériai-félszigeten. Ezzel párhuzamosan csökkent két, elsősorban nyúlakkal táplálkozó ragadozók egyedszáma is. A spanyol császári sas 45%-kal, míg az ibériai hiúz 65%-kal.

Az RHDV mindkét típusa rendkívül fertőző. Az elhullott állatok testéből a kórokozók, melyeket dögevők és rovarok terjedhetnek, 3 hónapig életképes marad.

Első észlelés

A vírust először házi nyulakban mutatták ki, Kanadában 2018-ban Kanadában, majd három amerikai államban is felütötte fejét a kór, de a vadon élő fajok között nem terjedt. Március elején az új-mexikói biológusok elhullott vadnyulakat találtak. Az egyik első ismert egyedet Gary Roemer, a New Mexico Állami Egyetem (NMSU) vadállatbiológusa fedezte fel, miközben a sivatagban sétáltatta kutyáját.

Factsheet: RHDV-2 in Australia and implications for current rabbit ...
Fotó: PetSmart

Ezután figyelmeztették a szomszédos államok biológusait és vadállatokra specializálódott állatorvosait. Ezután értesítéseket kapni több és több elhullott nyúlról.

Ilyen mértékű terjedést soha korábban nem láttunk, sem a tularemia, sem a pestis esetében.

– mondta Gary Roemer. Több elhullott egyedet küldtek az Egyesült Államok Geológiai Szolgálat (USGS) Nemzeti Vadvédelmi Egészségügyi Központjába (NWHC), amely boncolásokat végez és előkészíti a mintákat genetikai vizsgálatokhoz. Mivel az RHDV idegen vírus, ezért csak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által a New York-i part mentén lévő Szilum-szigeten működtetett legmagasabb szintű laboratóriumban végezhető a vírusvizsgálat.

Aggodalom a veszélyeztetett fajok miatt

Pika - Wikipedia
Pika vagy pocoknyúl – fotó: Wikipedia

Időközben az USGS figyelmeztette, hogy az észak-amerikai nyúlalkatúak minden faja – beleértve a üregi nyulakat, mezei nyulakat és pikanak nevezett vagy pocoknyúlnak távoli rokonokat is – fogékony lehet. A biológusok attól tartanak, hogy a vírus különösen negatív hatással lehet a kihalás ellen küzdő fajokra, melyekre az élőhelyek pusztulása, az éghajlatváltozás mellett most újabb megpróbáltatások várnak.

Különös aggodalomra adhat okot, hogy Washington államban, ahol a törpe nyulak veszélyeztetett populációi élnek, a vírus már megjelent.

Vakcina segíthet?

Ha bebizonyosodik, amit néhány kutató remél, hogy oltás segíthet az állományoknak leküzdeni a kórt, akkor is problémát okoz, hogy az Európában alkalmazott, a házinyulak oltására használt vakcina nehezen használható vadon élő fajokban, mivel injekció formájában kell beadni.

Az állatok fogása és maga az oltási eljárás által kiváltott stressz gyakran halálos rájuk nézve

– jegyzi meg Abrantes.

Forrás: Science
Kiemelt kép: Vladimir Halatkov/Unsplash

Ez is érdekelhet