Hirdetés
Természetbulvár

Gyűrűt kaptak a sasfiókák

Az országos parlagi sas gyűrűzés keretében a Körös-Maros Nemzeti Parkban is végig járták a szakemberek az ismert fészkeket. A nemzeti park Cserebökény részterületén június 25-én kilenc parlagi sas fióka kapott jelölőgyűrűt. 

Hirdetés

A madarak egyedi jelölését dr. Horváth Márton, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület osztályvezetője A Körös-MAros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársaival együttműködve végezte. A fiókák bal lábára egy ún. ornitológiai fémgyűrű, jobb lábára pedig egy háromjegyű kódot tartalmazó színes jelölőgyűrű került. A jól fejlett, 5-9 hetes fiókák öt fészekben nőttek fel, egy hármas, két kettes és két egyes fészekalj volt. A gyűrűzés során rögzítették a fiókák testtömeg- és méretadatait, illetve DNS-mintavétel is történt. 

A fészkek közvetlen környezetében táplálékmaradványokat, köpeteket és a genetikai vizsgálathoz szükséges tollakat gyűjtöttek. Egy fészekben két példány kirepülés előtti fejlettségű fióka volt, itt nem történt gyűrűzés, mivel a nagy fiókák a mászó ember közeledésekor elhagyták volna a fészket. Azokat a fészkeket, amelyekhez nem tudtak feljutni, mert magas csúcsszárakon vannak, drónokkal ellenőrizték. 

Forrás, fotók: KMNP
Kiemelt kép: Wikipedia

Ez is érdekelhet